Estonian - etEnglish (United Kingdom)

Peasponsor

Liviko

Kuldsponsor

Your ad here

Sponsor

Amber Prike Svensky Servaali Your ad here Your ad here

Toetajad

<<  November 2017  >>
 E  T  K  N  R  L  P 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon (ESA) on 11.oktoobril 2000. aastal loodud jookide valiku, serveerimise ja tutvustamisega tegelevate füüsiliste ja juriidiliste isikute ühiskondlik, vabatahtlik, demokraatlikel põhimõtetel tegutsev mittetulunduslik organisatsioon.

Kes on sommeljee?

Sõna sommelier pärineb provansaali murdest aastast 1299 - "sommerier, soumeliere (naissoost)", mis omakorda on algselt pärit sõnast somier - härjarakend. Seega oli ta inimene, kes vedas härjarakendiga põllutöölistele juua ja süüa. Hiljem kasutati seda väljendit kuninga õukonnas inimese puhul, kes vastutas õukonna pagasi transpordi eest ning samuti hoolitses pesu, nõude, toiduainete ja veinikeldri eest. Enne 1690. aastat hoolitses sommelier õukonnas lauakatmise ja veinide eest, millise ametinimetuse kinnitas oma käsukirjaga Prantsuse kuningas Philippe V 1318. aastal. Jooke serveeris nn. l'échanson - cupbearer - veinikallaja, karikatäitja. Karikatäitja ameti võtsid Merovingid ja Karolingid üle Antiik-Roomast I sajandil.

Esimeste restoranide tekkega peale Suurt Revolutsiooni oli vaja ka inimesi, kes tundsid veine ja oskasid neid serveerida. 19. sajandi gastronoomia võidukäik ja nn. Belle Epoque tõstsid sommelieri ameti ausse. See amet oli raske ja seda täitsid soliidses eas mehed, kes olid ametit ise õppinud pikkade aastate jooksul. Nii kaugenes see ametioskus noortest ja 1970. aastateks oli peaaegu kadunud. Sommeljee ülesannet täitis maitre-d'hotel. Kuni 1960. aastateni ostsid suured restoranid veine sageli otse tootjatelt ning seda lausa vaatidega. Seega oli vaja kedagi, kes hoolitseks veinikeldri eest ning oskas ka veini oma restorani tarbeks pudelitesse villida. Mingit koolitussüsteemi ei eksisteerinud.

Peale II Maailmasõda hakkas turism pikkamööda elavnema ning seda eriti supeluskohtades ja suuremates linnades. Ehitati uusi tasemel hotelle ning tekkis vajadus ka sommeljeede järgi. Nagu mainitud, täitis seda rolli maitre-d'hotel või siis kogemustega kelner, kes kandis siis musta põlle. Teadmiste omandamine käis nii: "Aita end ise, küll siis taevas sind aitab". 1960.aastatel korraldati sommeljeedele juba esimesi võistlusi ning 1980-tel hakati välja andma sommeljeede sertifikaati hotellikoolide juures. Ka sellel ajal oli ikka veel suur puudus kirjandusest ning veinialaseid ajakirju eriti välja veel ei antud.

Prantsuse Sommeljeede Assotsiatsioon, mis asutati 1969.aastal, hakkas koostööd tegema rahvusliku koolitussüsteemiga ning esmakordselt kinnitati Prantsusmaal noore sommeljee ning sommeljee nõuded. Veidi aega peale seda asutati Prantsusmaal Rahvusvaheline Sommeljeede Assotsiatsioon - A.S.I. Esimene asutaja oli ka Itaalia, õige pea liitusud Belgia ja Portugal. Tänaseks on A.S.I. liikmeks juba 36 rahvuslikku organisatsiooni. Ruinart'i šampanjamaja hakkas organiseerima võistlust Prantsuse noortele sommeljeedele ja hiljem juba Euroopa Meistrivõistlusi. Alustati ka maailmameistrivõistlustega.