Estonian - etEnglish (United Kingdom)

Peasponsor

Liviko

Kuldsponsor

Your ad here

Sponsor

Amber Prike Svensky Servaali Your ad here Your ad here

Toetajad

Eesti Parim Sommeljee 2016 on Ketri Leis

Pressiteade 8.04.2016

Eile õhtul toimus Tallinki laeval M/S Victoria võistlus Trophée MASI Eesti Parim Sommeljee 2016. Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus 15. korda ja seekordset tiitlit ihkasid kuusteist Eesti tipp-sommeljeed. Eesti meistriks tuli Ketri Leis restoranist Leib. Resto&Aed. Ketri tegi ajalugu, olles üldse esimene naine, kes selle tiitli pälvis.

Finaalis võistlesid veel Oskar Pihlik restoranist Leib.Resto&Aed, Kristina Ratso Londoni restoranist Angela Hartnet ja Els-Maria Uibo restoranist Umami. Teiseks võistles ennast Oskar Pihlik, kes sügisel võitis Eesti parima õllesommeljee tiitli. Kolmanda koha vääriliseks osutus noor, alles Eesti Sommeljeede Erakooli juunior-sommeljee kursusel õppiv Els-Maria Uibo. Kõik kolm parimat saavad võimaluse sõita veinireisile Itaaliasse, MASI veinimõisa. Neljale finalistile kinkis Tallink omalt poolt veel ka kruiisipiletid kahele.

Võistluste esimeses voorus, mis toimus eelmisel päeval, kirjeldasid osavõtjad pimedegustatsioonil kaht veini ja vastasid testis 43-le küsimusele. Kaheksa parimat pääsesid edasi poolfinaali, kus neil tuli kolme minuti jooksul ära tunda kuus erinevat alkohoolset jooki. Samuti pidid nad etteantud menüü juurde soovitama aja peale kõik joogid ja oma valikuid ka põhjendama.

Finaalis tuli neljal võistlejal kõigepealt läbida pildivoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntud persoone ja veinimaju üle maailma. Seejärel pidid nad dekanteerima ja serveerima pudeli vahuveini kolmele kliendile ning pimedegustatsioonil ära tundma ühe joogi, milleks oli Jaanihanso siider. Peale seda ootas neid neli pudelit punast veini, millest tuli ära tunda 100% Syrah viinamarjast valmistatud vein ning Coravini abi kasutades serveerida see kolmele kliendile. Lõpetuseks pidid finalistid valmistama ja serveerima kolmele kliendile džinni toonikuga.

Ülejäänud tublid võistlejad, kes finaali ei pääsenud, kuid siiski oma teadmised proovile panid olid Tarvo Sarapuu restoranist Trühvel, Urmas Linnamägi Sip’ist, Kristi Poom Tridens’ist, Jüri Viital restoranist Horisont, Georgi Leinemann Veinikeldrist ja Amber Distributionist, Ruslan Viherpuu restoranist Nero, Andre Peremees vinoteegist Vabrik, Marika Tikas restoranist Umami, Mario Muuk restoranist Clazz, Allan Repp ning Aron Rahu restoranist Dominic ja Sander Kink restoranist Gianni.

Rahvusvahelise žürii tööd juhtis soomlane, Master of Wine tiitli kandja Tuomas Meriluoto. Eestit esindasid žüriis MASI esindajana Kaidi Kerdt, mitmekordsed Eesti ja Balti meistrivõistluste võitjad Kristjan Peäske restoranist Leib. Resto&Aed ja Kristjan Markii, Ene Ojaveski Eesti Sommeljeede Erakoolist ning Eesti Baarmenide Assotsiatsiooni president Margit Kikas ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristel Nõmmik.

Võistlust korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, millel täitub sel sügisel juba kuueteistkümnes tegevusaasta.